#Romania în care se poate

BUNĂSTARE PENTRU FIECARE!

IMM-URI | INVESTIȚII | LOCURI DE MUNCĂ | GRANTURI

 

DEZVOLTĂM INFRASTRUCTURA

INFRASTRUCTURA RUTIERA | CALEA FERATA | AEROPORTURI |
METROU | DRUMURI JUDETENE | DUNAREA NAVIGABILA

 

INIȚIATIVĂ RURALĂ

PROCESARE ȘI DISTRIBUȚIE | CONCESIONARE TEREN TINERI |
IRIGAȚII | CANAL SIRET BĂRĂGAN

 

DEZVOLTARE PRIN INOVAȚIE

GREENFIELD | COMPETITIVITATE | DIGITALIZARE IMM-URI | STUDENȚI | STAR-TECH

 

DEZVOLTARE REGIONALĂ

EXTINDERE REȚELE APĂ ȘI CANAL | EXTINDERE REȚELE GAZE

 

INIȚIATIVE PENTRU

PROTECȚIA MEDIULUI

ÎMPĂDURIRI | ENERGIE VERDE | PROGRAMUL RABLA

 

INVESTIM ÎN EDUCAȚIE

DIGITALIZARE | CAMPUSURI ȘCOLARE | ȘCOLI ȘI GRĂDINIȚE NOI | CĂMINE STUDENȚESTI

 

INVESTIM ÎN SĂNĂTATE

SPITALE REGIONALE | SPITALE JUDEȚENE | SPITALE ORĂȘENEȘTI

 

DEZVOLTĂM INFRASTRUCTURA SPORTIVĂ

COMPLEXURI SPORTIVE | BAZE OLIMPICE | SĂLI POLIVALENTE | SĂLI DE SPORT

 

RECLĂDIM PATRIMONIUL

REABILITARE MONUMENTE ISTORICE

 

BUNĂSTARE PENTRU FIECARE!

AM SPRIJINIT ROMÂNII

IMM-URI

15 mld. Lei credite pentru investiții

Am asigurat acces la credite pentru investiții și capital de lucru pentru microîntreprinderi și IMM-uri cu garanții de stat și dobândă zero prin programul IMM Invest.

CREDITE AMÂNATE

300.000 de credite amânate

Am ajutat românii cu credite prin amânarea ratelor bancare pentru o perioadă de până la 9 luni.

ȘOMAJ TEHNIC

1,3 mil. de locuri de muncă salvate

Am salvat locurile de muncă și puterea de cumpărare a românilor prin plata indemnizației de șomaj tehnic de până la 75% din salariul mediu brut pe lună pentru salariați, PFA-uri și alți profesioniști.

 MĂSURI ACTIVE DE SPRIJIN

BONIFICAȚII PLATĂ

15 mld. Lei bonificații pentru plata impozitelor

Bonificații pentru plata impozitelor, suspendarea obligațiilor fiscale, rambursarea TVA cu control ulterior, plata concediilor medicale etc.

SCUTIRI DE PLATĂ

Scutiri de plata pentru industriile afectate

Scutirea de plată a unor impozite specifice pentru industriile afectate – HoReCa, turism, organizare de evenimente.

AMÂNĂRI DE PLĂȚI

Amânarea la plată pentru companiile afectate de criza Covid-19

Amânarea la plată a chiriilor si utilităților pentru companiile afectate de criza Covid-19, în baza certificatului pentru situații de urgență – 50,000 de companii.

LUCRĂTORI SEZONIERI

41,5% din salariul brut pentru angajații sezonieri

Sprijinim cu 41,5% din salariul, brut angajații sezonieri și cu 35% din plata lucrătorilor zilieri din HoReCa, turism, agricultură.

 MĂSURI DE AJUTOR

SPRIJINIM CATEGORIILE VULNERABILE

Ajutor de 50% din salariul brut al angajatorului

Stimulam angajarea tinerilor, a persoanelor de peste 50 de ani și a românilor întorși din străinătate. Ajutorul se acordă pentru angajatorii care încadrează în muncă: tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani și persoanele cu vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență, cetățenii români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini, din motive neimputabile lor.

PACHETE ALIMENTARE

1,18 mil. pachete pentru persoanele vulnerabile

Pachete alimentare și de igienă corporală pentru persoanele vulnerabile. 1,18 mil. beneficiari și 225 mil. Euro buget alocat. Sprijin pentru persoanele aflate în situații de dificultate, risc de sărăcie sau cu venituri precare prin oferirea de pachete alimentare și pachete de igienă corporală.

MASĂ CALDĂ

250,000 vouchere pentru masă caldă

Vouchere pentru mese calde acordate persoanelor în vârstă de peste 75 de ani care au venituri sub venitul minim garantat.

SALVĂM LOCURILE DE MUNCĂ

41,5% sprijin din salariul brut al angajatului

Acordăm sprijin în cuantum de 41,5% din salariul brut al angajatului (maxim 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe țară) beneficiarilor indemnizației de șomaj tehnic care își reiau activitatea după suspendarea temporară a contractelor de muncă pe perioada de criză. De această măsură vor beneficia pentru o perioadă de 3 luni, angajații care au fost în șomaj tehnic minim 15 zile.

PROGRAM FLEXIBIL

Indemnizație 75% din diferență

Susținem revenirea în activitate prin finanțarea unei părți a salariilor angajaților care vor avea program redus de muncă. Beneficiarii vor fi companiile aflate în dificultate economica. Măsura poate fi implementată pentru un termen de 3-6 luni.

SOMAJ TEHNIC

Prelungirea indemnizației de șomaj tehnic. Impact 850 mil. Lei/lună

Prevenim concedierile după perioada de criză prin susținerea continuării măsurii privind acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru angajatorii și profesioniștii care prestează în domenii care sunt închise în continuare.

TINERI

Locuri de muncă pentru tineri. Buget 300 mil. Euro

Dorim asigurarea integrării în muncă a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16-29 ani prin crearea unor noi locuri de muncă, inițierea tinerilor în antreprenoriat, asigurarea unor programe de calificare și ucenicia la locul de muncă. Se vor acorda granturi în valoare de 25.000 euro pentru acțiuni antreprenoriale care au ca scop susținerea locurilor de muncă destinate tinerilor.

TELEMUNCA

500 Euro/angajat pentru achiziționarea de echipamente IT

Încurajăm munca în regim de telemuncă prin acordarea unui sprijin financiar de 2500 lei/angajat în scopul achiziționării de echipamente IT.

GRANTURI PENTRU ÎNTREPRINDERI

DIGITALIZARE

Granturi de 30.000 – 1000.000 Euro/proiect

Punem la dispoziția companiilor granturi de 30.000 – 100.000 Euro/ proiect pentru formarea profesională în domenii digitale a angajaților.

RELANSĂM ECONOMIA

Sprijin de 2.000 Euro pentru microîntreprinderile aflate în dificultate

Sprijinim microîntreprinderile aflate în dificultate ca urmare a crizei coronaviruslui prin acordarea unui microgrant în valoare de 2.000 euro pentru a asigura categoriile de cheltuieli necesare relansării activității acestora. Principalii beneficiari vor fi IMM-urile cu asocial/administrator unic fără contract individual de muncă, PFA-uri și ONG-uri cu activitate economică.

CHIRII

Ajutor nerambursabil egal cu valoarea chiriei pentru fiecare beneficiar timp de 3 luni.

Sprijinim chiriașii marilor centre comerciale a căror activitate a fost afectată pe perioada stării de urgență și alertă, prin oferirea unui ajutor nerambursabil egal cu valoarea chiriei/beneficiar/lună pentru o perioadă de 3 luni.

HORECA

Sprijinim reluarea activității pentru IMM-urile afectate de COVID-19 din HoReCa, tursim, transporturi, industrii creative

Asigurăm capitalul de lucru necesar reluării activității pentru IMM-urile afectate de criza de Coronavirus din domeniile de activitate HORECA, turism, servicii din domeniul transporturilor precum și al industriilor culturale și creative. Granturile pentru capitalul de lucru se acordă beneficiarilor în funcție de cifra de afaceri realizată (15%) în exercițiul financiar anterior depunerii cererii de finanțare.

RECONVERSIE

50.000-200.000 Euro pentru schimbarea activității IMM-urilor si investiții necesare în economie

Sprijinim reconversia economică prin acordarea unor granturi cu valoare între 50.000-200.000 Euro atât pentru schimbarea activităților IMM-urilor, cât și pentru realizarea de investiții în producție sunt domeniul energiei, industria medicală, serviciile de transport, reparații, întreținere și construcții, dar și domeniul de servicii de îngrijire și întreținere personală.

TRANSPORTURI

INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ

407,3 km de autostrăzi și drumuri expres în implementare!

Vom conecta cu autostrăzi provinciile istorice ale României prin aproximativ 3.000 km de autostrăzi și drumuri expres în perioada 2020-2030.

CALE FERATĂ

Modernizăm 3.000 km de cale ferată

Pe termen mediu este programată realizarea a 23 de proiecte noi de modernizare a rețelei primare pentru cale ferată. Proiecte noi de modernizare pentru: Ploiești-Suceava-Dărmănești, București-Craiova-Timișoara-|Arad, Suceava-Cluj Napoca, Buzău-Fetești, Port Constanța-Palas, Predeal-Brașov, Centura feroviară a Municipiului București, Cluj Napoca-Episcopia Bihor.

AEROPORTURI

PRIMUL AEROPORT NOU DIN ULTIMII 30 DE ANI

Peste 2 mld Euro investiții în dezvoltarea rețelei de aeroporturi din România.

Investițiile în dezvoltarea rețelei de aeroporturi din România presupun atât extinder3ea sau construirea de terminale pentru pasageri cât și dezvoltarea zonelor cargo.

Pentru aeroporturile din cadrul rețelei primare – Constanța, Iași, București – Otopeni, Craiova, Cluj-Napoca, Timișoara și Sibiu – sunt preconizate investiții estimate la 1,8 mld. Euro.

Pentru aeroporturile din cadrul rețelei secundare – Tuzla, Tulcea, Bacău, Suceava, Brașov, Târgu Mureș, Baia Mare, Satu Mare, Oradea și Arad – sunt preconizate investiții estimate la 1,1 ml. Euro.

METROU

TRASEU MAGISTRALĂ NOUĂ

Gilău-Florești-Cluj-Napoca cu o lungime de 13 km

Guvernul a programat un amplu proces de extindere a rețelei de transport cu metroul în București, care presupune realizarea a 4 prelungiri ale magistralelor existente si construirea a 8 trasee noi. Magistrala I de Metrou Cluj-Napoca va avea o lungime de 13 km. Cost estimat 1 mld. Euro.

DRUMURI JUDEȚENE

20.000 km drumuri locale și 7.000 km drumuri județene reabilitate

În perioada 2021-2027 vom reabilita și vom moderniza drumurile aflate într-un stadiu avansat de degradare (70% din drumurile județene și de interes local), dintre care cca. 20.000 km de drumuri locale, cu o valoare de aproximativ 20 miliarde lei și 7.000 km de drumuri județene, pentru care se vor aloca 12 miliarde lei.

DUNĂREA NAVIGABILĂ

Modernizarea și extinderea infrastructurii porturilor maritime si fluviale. Navigație pe Dunăre tot timpul anului.

Guvernul a programat investiții semnificative pentru modernizarea porturilor și a transportului de mărfuri pe apă.

1,3 mld. Euro pentru modernizarea și extinderea infrastructurii porturilor maritime.

1,8 mld. Euro pentru navigație pe Dunăre tot timpul anului.

2,06 mld. Euro modernizarea și extinderea tuturor porturilor fluviale.

INIȚIATIVĂ RURALĂ

SUSȚINEM INIȚIATIVA RURALĂ

CONCESIONARE TEREN TINERI

42 mil. Euro buget alocat pentru tinerii fermieri

Teren agricol concesionat de la stat pentru tineri, 50.000 Euro/ferma, buget alocat 42 mil. Euro. Încurajăm instalarea tinerilor fermieri, cu vârsta de până la 40 de ani, absolvenți ai învățământului de profil în vederea finanțării de ferme, pentru a putea prelua exploatațiile deținute de agricultorii în vârstă. 20 mil Euro din bugetul total sunt alocați pentru tinerii întorși în țară.

PROCESARE ȘI DISTRIBUȚIE

Susținere cu până la 200.000 Euro/ proiect pentru activitățile non-agricole, de procesare și de distribuție a produselor agricole.

Sprijinim activitățile non-agricole, de procesare și de distribuție a produselor agricole obținute de micii producători în desfășurarea activităților individuale, cum ar fi activitățile de obținere și comercializare a produselor de panificație și lactatelor sau al activităților de ambalare și procesare a produselor din fructe. Buget 200 mil. Euro.

DEPOZITE REGIONALE

8 depozite regionale pentru depozitarea produselor agricole

Construim 8 depozite regionale, amplasate în proximitatea nodurilor de transport rutier, feroviar și fluvial, pentru a rezolva nevoia spațiilor moderne de depozitare a produselor agricole și lipsa circuitelor economice de desfacere/ comercializare competitive a produselor agricole românești.

IRIGAȚII

138 amenajări de irigații si granturi pentru kituri de irigații de 6.000 Euro/ beneficiar

Un obiectiv prioritar este elaborarea și implementarea unei Strategii de Gestionare a Apei care se referă la reabilitarea infrastructurii de irigații existente, a reabilitării infrastructurii de desecare-drenaj, precum și efectuarea de lucrări de combatere a eroziunii solului. 138 amenajări de irigații ce deservesc o suprafață de aprox. 2,4 milioane ha. Valoarea lucrărilor 3,4 mld. Euro.

Kituri pentru irigații

Granturi pentru achiziția de echipamente pentru irigații, kit pentru irigații 6.000 Euro/beneficiar. Buget 48 mil. Euro.

CANALUL BĂRĂGAN SIRET

Construirea canalului Siret – Bărăgan prin reluarea procesului investițional pentru tronsoanele 1-3 din cadrul etapei 1

Etapa I – aprox. 50 km până la limita sudică a județului Vrancea – pentru această etapă studiile şi proiectarea sunt finalizate, iar execuția poate fi reluată; Pentru etapa de execuție, costurile totale sunt estimate la 83,67 mil. Euro.

Etapa a II-a – aprox. 140 km pe teritoriul județelor Brăila, Buzău și Ialomița până la debușarea  în acumularea Dridu – pentru această etapă sunt necesare studiile de fezabilitate și proiectarea. Valoarea lucrărilor etapa I: 83,67 mil. Euro.

EROZIUNE

Reabilitarea a 220 de amenajări de combatere a eroziunii solului.

Investiții în reabilitarea a 220 amenajări de combatere a eroziunii solului, amenajări care deservesc o suprafață de 500.000 ha. Valoarea estimativă a lucrărilor de combatere a eroziunii solului: 500 mil. Euro.

DEZVOLTARE PRIN INOVAȚIE

INVESTIȚII GREENFIELD

37,5 mil Euro/investiție pentru firmele care realizează proiecte de investiții noi.

Sprijinim cu ajutoare de stat dezvoltarea regională prin investiţii în active fixe de înaltă tehnologie, pentru realizarea de produse cu valoare adăugată mare. Beneficiari vor fi firmele care realizează proiecte de investiţii noi, inclusiv investiţii de tip greenfield şi investiţii cu impact major în economie. Buget alocat 1,5 mld. Lei/An.

COMPETITIVITATE

Grant-uri între 50.000 și 6.000.000 Euro/ Investiție pentru creșterea competitivității.

Sprijinim IMM-urile pentru a se dezvolta şi a creşte productivitatea muncii, în contextul evoluţiei afacerilor pe plan internaţional.

50.000 – 200.000 Euro/Investiție. Buget alocat: 247mil Euro

200.000 – 1.000.000 Euro/Investiție. Buget alocat: 450 mil Euro

1.500.000 – 6.000.000 Euro/Investiție. Budget alocat: 246 mil Euro

DIGITALIZARE IMM

150 mil. Euro pentru activitățile care au ca scop digitalizarea companiilor

Sprijinim activitățile care au drept scop digitalizarea companiilor, prin dotarea cu echipamente IT, achiziţionarea de softuri şi automa- tizarea echipamentelor tehnologice, punând la dispoziţie granturi între 30.000-100.000 euro.

TINERI ANTREPRENORI

Granturi între 40.000 Euro și 100.000 Euro pentru inițiative antreprenoriale ale studenților.

Încurajăm iniţiativele antreprenoriale ale studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor şi postdoctoranzilor în domenii competitive şi inovative. Susţinem aceste proiecte prin acordarea unor granturi între 40.000 euro/2 locuri de muncă create şi 100.000 euro/5 locuri create.

STAR-Tech

42.000 Euro/proiect start-up inovativ.

Încurajăm start-up-urile innovative la început de drum prin acordarea unor granturi cu o valoare de 42.000 euro.

DEZVOLTARE REGIONALĂ

REȚELE APĂ

8 mld. Lei pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare.

Pentru perioada 2021-2027 se alocă un buget de cca. 8 miliarde de lei pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare pentru finanţarea a 750 de proiecte, dintre care 600 în mediul rural şi 150 în mediul urban.

Alte investiţii pentru 500 de microstaţii de tratare, fose septice şi sisteme alimentare cu apă, cu o valoare de 250 milioane lei.

GAZE NATURALE

1 mld. Euro pentru extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale.

Vom aloca 200 mil. Euro din exerciţiul financiar 2014-2020 şi 800 mil. Euro din cadrul financiar multianual 2021-2027 pentru extinderea şi înfiinţarea de noi reţele inteligente de gaze naturale, în scopul racordării a 70% dintre locuinţele din România.

PROTECȚIA MEDIULUI

Investiții de 4,6 mld. Lei pentru parcuril eoliene și 1,6 mld. Lei pentru noi capacități hidro.

15,69 mld. Lei investiţii în dezvoltarea proiectelor offshore de la Marea Neagră, centrale electrice cu turbine cu gaze, parteneriate cu Chimcomplex, Alro, Liberty Galaţi.

13,6 mld. Lei investiţii în sistemul naţional de transport al energiei electrice şi al gazelor naturale.

O pădure cât o țară!

Am lansat cel mai amplu program de împădurire din ultimii 30 de ani, pentru reducerea emisiilor de carbon, buget alocat 59 mil. Lei.

Ne propunem să plantăm 53 mil. copaci în 13.000 zone de împădurire.

Programele Rabla/Rabla Plus

Reîncărarea autovehiculelor electrice 268 mil. Lei.

Transport ”verde” 930 mil. Lei.

Continuăm programele: Creșterea eficienței energetice în clădiri publice și private, 813 mil. Lei; Rabla și Rabla Plus 545 mil. Lei.

INVESTIM ÎN EDUCAȚIE

Modernizare și reabilitare

Sprijinim atât modernizarea şi reabilitarea unităţilor şcolare şi universitare, care să asigure condiţii optime de studiu cât şi construirea unor noi spaţii de învăţământ care să ofere o calitate a vieţii de student/elev la standarde ridicate.

Digitalizare

De asemenea, dorim să digitalizăm învăţământul prin dotarea cu dispozitive electronice cu conexiune la internet pentru elevii din zone defavorizate şi pentru cadrele didactice, în vederea desfăşurării activităţilor atât în şcoală cât şi online.

Campusuri

30 de cămine studenţeşti pentru 30 de instituţii de Învăţământ superior de stat din 13 centre universitare. Valoarea totală a investiţiilor 1,248 mld. Lei.

40 de noi campusuri şcolare. Valoare totală de aproximativ 2 mld. Lei.

2.488 de unităţi şcolare în modernizare cost estimat 6,046 mld. Lei.

INVESTIM ÎN SĂNĂTATE

Construim primele 3 spitale regionale

Susţinem construirea primelor 3 spitale regionale cu o valoare totală de 1,64 miliarde de euro: Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, care va deveni un pol terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea N-V, Spitalul Regional de Urgenţă aşi care va servi zona de N-E şi Spitalul Regional de Urgenţă Craiova care va deveni un pol terţiar pentru reţeaua de spitale din S-V. Toate cele 3 spitale regionale vor facilita accesul echitabil la servicii de calitate pentru pacienţii critici şi pentru cazurile complexe care necesită tehnologii şi expertiză la nivel înalt.

539,59 mil. Euro – Spitalul Regional de Urgență Cluj

500,35 mil. Euro – Spitalul Regional de Urgență Iași

602,73 mil. Euro – Spitalul Regional de Urgență Craiova

Construim spitale orășenești și județene

Alocăm în perioada 2021-2027, un buget de aproximativ 17,5 miliarde de lei pentru următoarele categorii de investiţii la nivelul serviciilor medicale furnizate la nivelul comunităţilor locale:

  • construirea/modernizarea a 1.450 de centre medicale În mediul rural, din totalul de 2.000 de centre necesare la nivelul întregii ţări;
  • reabilitarea a 25 de spitale judeţene;
  • reabilitarea a 110 de spitale orăşeneşti.

INFRASTRUCTURĂ SPORTIVĂ

Sprijinim si dezvoltăm infrastructura sportivă

Sprijinim sporturile de performanţă şi de masă atât prin construirea unor centre sportive de performanţă pentru sporturi olimpice, baze sportive, bazine didactice şi patinoare artificiale, dar şi prin construirea şi reabilitarea sălilor de sport şcolare şi a sălilor polivalente.

12 complexuri sportive – 3,5 mld. Lei

8 bazine olimpice – 1 mld. Lei

5 săli polivalente – 1,2 mld. Lei

250 săli de sport școlare – 3 mld. Lei

400 baze sportive – 1,8 mld. Lei

10 centre sportive pentru sporturi olimpice – 2 mld. Lei.

RECLĂDIM PATRIMONIUL

Alocăm 2 miliarde de lei pentru reabilitarea monumentelor istorice

Guvernul va aloca aproximativ 2 miliarde de lei pentru reabilitarea a numeroase monumente istorice, în scopul conservării şi promovării identităţii naţionale şi culturale.

lată câteva exemple de indicatori tehnico-economici aprobaţi în 6 luni de guvernare:

Cazinoul din Constanța. Reabilitare, consolidare, modernizare şi dotare a clădirii aflate în patrimoniul UNESCO. 94 mil Lei

Academia Română din București. Reabilitare, consolidare, modernizare, extindere şi dotare a sediului istoric al Academiei. 20 mil Euro

Palatul Universității din București. Consolidare, restaurare şi punere în valoare a vestigiilor arheologice. 445,8 mil Lei

Opera Română din Craiova. Reabilitare şi consolidare corp central CN Carol şi Opera. 115,5 mil. Lei.